„Przepis na pączki tradycyjne z konfiturą”
Zbliża się
TŁUSTY CZWARTEK, więc może ktoś
skorzysta ze sprawdzonego
przepisu na pączki…
Składniki:
- 1 kg mąki
- 3 opakowania drożdży suchych
- 130g cukru
- ½ l mleka
- 6 żółtek
- 1 jajko
- 100g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 40 ml spirytusu
- ½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- konfitura
- 1 szklanka cukru pudru
- olej
Przygotowanie:
1.Mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj
mleko, cukier, jajko, żółtka, spirytus, cukier waniliowy i sól. Ciasto wyrabiaj
przez 3 minuty. Dodaj roztopione i ostudzone masło i wyrabiaj jeszcze 5 minut.
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godz.
2.Ciasto podziel na 40 kawałków. Każdy
rozpłaszcz na dłoni i nałóż łyżeczkę konfitury. Sklej ciasto i uformuj kulkę.
Pączki przykryj i pozostaw do podwojenia objętości.
3.Usmaż pączki na rozgrzanym oleju.
4.Do cukru pudru dodaj 3-4 łyżki gorącej
wody, wymieszaj. Powstałym lukrem posmaruj pączki i posyp je skórką pomarańczową.
SMACZNEGO!!! 😉😉
Nikola
Lędzińska Kl. V c
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz