czwartek, 28 lutego 2019







Zobacz obraz źródłowy








„Przepis na pączki tradycyjne z konfiturą”



Zbliża się TŁUSTY CZWARTEK, więc może ktoś   skorzysta  ze sprawdzonego przepisu na pączki…



Składniki:



- 1 kg mąki

- 3 opakowania drożdży suchych

- 130g cukru

- ½ l mleka

- 6 żółtek

- 1 jajko

- 100g masła

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 40 ml spirytusu

- ½ łyżeczki soli



Dodatkowo:



- kandyzowana skórka pomarańczowa

- konfitura

- 1 szklanka cukru pudru

- olej



Przygotowanie:



1.Mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj mleko, cukier, jajko, żółtka, spirytus, cukier waniliowy i sól. Ciasto wyrabiaj przez 3 minuty. Dodaj roztopione i ostudzone masło i wyrabiaj jeszcze 5 minut. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godz.

2.Ciasto podziel na 40 kawałków. Każdy rozpłaszcz na dłoni i nałóż łyżeczkę konfitury. Sklej ciasto i uformuj kulkę. Pączki przykryj i pozostaw do podwojenia objętości.

3.Usmaż pączki na rozgrzanym oleju.

4.Do cukru pudru dodaj 3-4 łyżki gorącej wody, wymieszaj. Powstałym lukrem posmaruj pączki i posyp je skórką pomarańczową.





                                                                                                                                SMACZNEGO!!!    😉😉



                                                                                                                     Nikola Lędzińska Kl. V c

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Świąteczne spotkanie

  Święta Bożego Narodzenia to najbardziej wyjątkowy czas w naszej tradycji. Święta, na które wszyscy czekamy z utęsknieniem i ...